RCFlight Guide - RC Radio

Sändarvalet är nog det svåraste valet man blir tvungen att göra i början av sin modellflygarkarriär. Felet man ofta gör som nybörjare är att köpa antingen ett RTF plan med inkluderad sändare, eller en för enkel billig sändare och sedan få byta ut den inom bara några månader, för att den saknar funktioner som man behöver kanske redan på sin andra modell. En annan nackdel med att köpa en budgetsändare som saknar viktiga funktioner, är att andrahandsvärdet på dessa är mycket lågt.

Sen kommer man till nästa fråga, 35 Mhz eller 2.4 Ghz? Valet mellan dessa två hänger lite på vad man har tänkt att flyga. Flyger man enbart metanolflyg går det bra med både 35Mhz och 2,4 Ghz. Har man däremot tänkt att även eller enbart hålla på med elflyg, bör man starkt överväga 2,4 Ghz, då elfyg och 35 Mhz kan få stora problem med störningar. Detta slipper man helt med 2,4Ghz.

Bra att veta dock är att 35 Mhz sändare oavsett fabrikat är kompatibla med alla 35 Mhz mottagare. Många 35Mhz sändare idag har något som heter Synthiser (den är alltså ingen kristall) vilket innebär att man kan byta kanal på sin sändare utan att behöva byta kristall. Sen kan man ju alltid konvertera sändaren till 2.4 Ghz i efterhand. Köper man en 2.4 Ghz sändare från början så är man låst till det fabrikatet på mottagare och riskerar att få betala dyra priser för mottagarna i efterhand. Var därför noga med att kolla upp vad mottagarna kostar till sändarna innan ni köper en sändare av ett visst märke. WFLY är ett lysande exempel på prisvärda sändare med mottagare till bra priser.

En bra tumregel är att en sändare bör minst ha 6 kanaler och minst 5 modellminnen. Det bör vara en computerradio och det är bra att köpa en sändare som saluförs i Sverige t.ex. WFLY, Hitec, Multiplex m.fl. Man vet att man får en radio av bra kvalité och dessutom så är det många modellflygare som kör med dom kända fabrikaten vilket gör det lätt att få hjälp att programmera den.

Här är en lista med grundfunktioner som är bra att ha i radion: Modellminnen – Man slipper trimma om och ändra inställningar på radion när man växlar mellan olika modeller. En radio bör ha minst 5 modellminnen för tro det eller ej, innan du vet ordet av så har du fler än 5 modeller.

Digitala trimmrar – Trimmrarna används för att finjustera så planet flyger rakt i luften. Har man digitala sådana så sparas dina finjusteringar gjorda under flygningen i modellminnet så modellen alltid är intrimmad när du ska ut och flyga.

Olika förprogramerade mixar. t.ex. Flapperon, V-tail eller Deltamix – Dessa är dom 3 viktigaste mixarna som du kommer använda. Kolla så radion du köper har dessa!

Utslagsinställning och ändlägesjustering – Är 2 st ovärderliga funktioner som sparar mycket huvudbry vid installation av servon i modellen.

Subtrim – En trim som du kan finjustera mittläget på rodrerna med under installationen av servot om du inte får till det med linkaget. OBS! Tänk på att det är absolut bäst om du lyckas justera detta mekaniskt (alltså med att justera linkarna).

Tydlig display – En WFLY radio är mycket lättprogramerad tack vare sin tydliga display och sitt bra gränssnitt. Väldigt lite förkortningar i funktionerna osv. Detta gör att det är lätt att programmera radion även utan instruktionsboken om man har lite förståelse för dom vanligaste modellflygbegreppen.

Ett förslag på en bra förstasändare är en WFLY WFT07. Den har alla dessa grundfunktioner och lite till.
Är man säker på att modellflyg är något som man garanterat vill fortsätta med kan man kolla på WFLY WFT09 eller Hitec Aurora 9. Båda dessa sändare är väldigt kompetenta och prisvärda. De har i stort sett alla funktioner man kan tänkas behöva. Tänk på att sändare är en långtidsinvestering, till skillnad från planen.


Tillbaka


Tillverkare

© GW Modellhobby AB, Org.nr. 556766-7398. Telefon 0500-60 00 88